Begrepet «Dansketiden» og norsk nasjonalfølelse

Jeg har undret meg over noen av de begreper, som jeg støter på i norsk historisk litteratur. Noen er gode og klare, andre er veldig verdiladet.

Et av de verdiladet dem er begrepet «Dansketiden». Jeg kunne gjerne li å vite av hvem og når dette begrepet oppsto for det er et ganske så nedvurderende begrep for den norske nasjonalfølelsen. Med «Dansketiden» menes det de nesten 400 år, hvor dobbeltriket Danmark-Norge eksisterte. Men ved å kalle denne perioden dansketiden vektlegges Norges manglende selvstendighet og Danmarks dominans – det er et utpreget negativt ladet begrep sett med norske øyne. Og slik har/er det mange, som syns at dette var «400 års-natten».
Begrepet «Dansketiden» bekrefter et norsk syn på Norge – at nasjonen på den tiden ikke var «god nok». I begrepet ligger det altså en skuffelse over nasjonen i denne tidsperioden.

Jeg har til min undring aldri møtt begrepet i dansk historisk litteratur – det betyr dog ikke at det ikke finnes der. Derimot har jeg observert at hvor norske historieforfattere ofte skriver Danmark-Norge eller dobbeltriket eller lignende, så omtales riket i dansk historisk litteratur ofte som Danmark (hvor man ganske enkelt utelader Norge) og bare tar i bruk Danmark-Norge begrepet i emner, som omhandler norske områder.

Min foreløpige konklusjon er at Nasjonalhistorie er en begrensende faktor, når man ønsker å se og forstå det samspill, som foregikk i datiden.

Jeg skjønner at historikere må søke en form for objektivitet i sine fremstillinger, men hvis en historiker bruker begrepet «Dansketiden», så har vedkommende allerede lagt en premiss for det vedkommende vil formidle.

Her etter jeg skrev ovenstående søkte jeg på ordet «Dansketiden» på google.no og fikk opp en artikkel fra Wikipedia, som bare bekreftet mine ovenstående tanker…

Tankene om begrepet er bestemt ikke ferdigtenkte, dertil har jeg ennå for lite viten, men jeg tror, at jeg har tak i noe…

Legg igjen en kommentar

Filed under Dansk historie, Historie, Historisk litteratur, Norsk historie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s