Da danskene glemte nordmennene

Som jeg har nevnt i et tidligere innlegg, så har danske historikere et annet syn på dobbeltriket Danmark-Norge enn norske historikere.

Det er i følge Rasmus Glenthøj spesielt i omkring danske historikeres syn på 1814 og tapet av Norge, som ofte knapt blir nevnt i historiebøkene.

Hva som er årsaken er ytterst interessant og dramatisk – den danske ansvarlige kongen (Frederik den 6.) drev etterpå med sensur, spionering og annen manipulasjon av det som skjedde og konsekvensene av det.

Les selv artikkelen: «Historiker: Danskerne har glemt Norge»

Jeg tror at hans bok om dette blir en såkalt «MÅ-HA»-bok… Som jeg bare MÅ lese…

2 kommentarer

Filed under 1800-tallet, Dansk historie, Historie, Norsk historie

2 responses to “Da danskene glemte nordmennene

  1. Hans-Ejler Frandsen

    Danmarks tab af Norge var kulminationen på at Danmark fra at være en europæisk stormagt i middelalderen blev til et lille land i Skandinavien. I 1658 mistede vi Skåne, Halland og Blekinge til Sverige, i 1807 mistede vi symbolet på vores Europa-omspændende magt: flåden, og efter at have blandet os i Napoleonskrigene mistede vi Norge samtidig med, at Danmark gik statsbankerot. I det romantiske århundrede, hvor fortiden fik stor kulturel betydning, var der ikke så meget at skrive om i Danmark. Det er ikke kun Norge, der er blevet overset. I 1864 mister vi en trediedel af Jylland tl Tyskland. Den sande fortæliing om 1864 er først blevet publiceret i 2008, Tom Bukh-Swienty: Slagtebænk Dybbøl. En gribende og forfærdelig beretning om en regerings totale uvidenhed og stædighed, som endte med at Bismarch fik mulighed for at lave en generalprøve på 1. verdenskrig.

  2. Har sett hans bok – den er nå kommet på ønskelisten…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s