Beskrivelsers rekkefølge og begrepers kraft

Det er en ting, som jeg har lurt på i mange år. Det er det syn vi har på mennekets måte å organiserer seg på i Steinalderen.

Tradisjonelt betegnes samfunnet i Steinalderen som et jeger-samlersamfunn. Dette danner et bilde av aktive og jagende menn og innsamlende hjemmegående kvinner – i allfall inne i mitt hode. Begrepet stammer fra en tid, hvor det ble forsket med et ensidig kønnssyn på historiens/arkeologiens fakta. Så begrepet er altså et bra bilde av samfunnets kjønnsroller i den samtiden da begrepet ble dannet.
Som de skriver i flere historiebøker, så må historikeren (her også arkeologen) forsøke å se fortidens mennesker, som en del av deres samtid og ikke i som historikerens/arkeologens samtid. Dette er selvfølgelig umulig, men er værd å ha som ideal.

På trods av at man har funnet store hauger av skjell i såkalte «køkkenmøddinger» i dansk steinalder, samt fiskebein i andre sammenhenger, så holder man fast i begrepet «jeger-samlersamfunn». Egentlig så var det nok mer et samler-fangst-jegersamfunn, hvor innsamlet mat utgjorde den største delen av maten og hvor fangst f.eks. fisking var nestviktigst og jakt var en tilbakevendende begivenhet, men unntakelsen. Energitapet ved å samle f. eks. skjell er så mye mindre en en jakt, det kan ikke være den primære måten å få tak i mat på. Kjønnsrollerne var muligvis heller ikke så skarpe – menn deltok kanskje i matinnsamlingen og fangsten og kvinnerne deltok kanskje på jakt. Intet tyder på noe annet. Kanskje var alder og funksjonsdyktighet et større skille enn kjønn?

Vi kommer sikkert til å fortsette med begrepet «jeger-samlersamfunn» – jeg tror ikke det er interesse for å skifte begrepet ut – og det betyr at kommende generasjoner vil vokse opp med bilder i hodet av aktive menn og hjemmeværende kvinner. Slik påvirker et gammel syn også fremtidens syn.

Interessant tanke, syns jeg…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Historie, Historiesyn, steinalder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s