Historiker: Unge skader det akademiske

Artikkelen med den ovenstående overskriften er fra den danske avis Jyllands-posten, hvor en professor advarer doktorgradsstudenter mot å selge deres avhandling som bok, fordi de slike bøker ofte hverken er akademiske eller populærvitenskapelige nok. Artikkelen er en kort oppsummering av en artikkel i The Indepentent.

Hva er det han egentlig sier? Det er vel at de uerfarne ikke skal stikke hodet helt frem i offentligheten før de er «modne». Og hvorfor sier han det? Kanskje fordi han ikke ønsker markedet oversvømmet med uinteressant litteratur, så de «modnes» bøker forsvinner i mengden. Jeg gjetter bare…

Hva gjør det hvis en ung historiker utgir en bok, som ikke blir solgt? Det gir vedkommende noe på CV’en! Når jeg leser CV’er til historikere på Internett, så er det tydelig at det å skrive bøker er viktigere enn å skrive artikler (bøkene står nevnt øverst). Så jeg tror at det er en tradisjon/uskreven lov i historikermiljøet at det er status i å utgi en bok. Det er selvfølgelig det de «umodne» vil ha – status.

For de «modne» var det en stor ting å utgi en bok for noen år siden. I dag kan alle utgi en bok på «book on demand» og lignende tilbud. Tersklen er blitt mye lavere og også det at det i dag er mulig å utgi en bok utenom et forlag gjør det billigt, hvis man selv finanserer utgivelsen.

Så er advarslen til professoren en klage over nye tider? At det ekslusive er blitt for allment?

Jeg lurer på om det er en ulempe om mange mennesker skriver bøker i forhold til hvis det bare er få? En ulempe at folk uttrykker seg i stedet for bare å ta imot og lese bøker? Hvordan kan noen syns det er en ulempe at salget av historiske bøker er mer stigende enn andre kategoier av bøker?

Kanskje det mer er fortvivelse/sutring over at historiske bøker er blitt noe for de mange og ikke noe eksklusivt for de få?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Historieformidling, Litteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s