Fremtiden i historisk sammenheng

Så fikk jeg endelig tak i en historiebok uten de kunstige grenser (nasjonale grenser, europeiske grenser mv.), som jeg har vært frustrert over i tidligere innlegg her på bloggen.

Boken heter «Den moderne verdens opprinnelse» av Robert B. Marks og det er en fantastisk bog som ser på verdenshistorien fra 1500-tallet til i dag (2007).

Som verdenshistorie skiller den seg ut fra tidligere historiebøker, som jeg har lest, ved for det første å føre historiefortellingen helt opp til i dag (med de forbehold det innebærer av manglende overblikk det naturligvis gir jo tettere vi kommer vår egen tid). For det andre så har han et ikke-eurosentrisk verdensbilde (noe som skaper en helt annen forståelse for samspillende faktorer) og for det tredie så ser han mye på sammenhenger, utviklinger, samtidige (avhengige og uavhengige) betydningsfulle begivenheter.

En bok med stor faglig tyngde (basert på ny forskning), som skaper en overordnet forståelse av de siste 500 års historie på vår jordklode.

Etter akkurat å ha blitt ferdig med den, tenker jeg, at den gir det historiske overblikk, på samme måte som det første bilde av planeten Jorden sett fra verdensrommet ga en viten om at Jorden er begrenset av seg selv og må ses som en enhet. Verdenshisorien må ikke nødvendigvis ha et eurosentrisk syn…

20120523-192751.jpg

I boken er forfatteren så modig at han trekker linjene helt opp til vår tid og litt lenger… Det er ikke ofte å oppleve en historiebok, som omtaler fremtiden! Dog gjør han det ikke uten forbehold, som han f.eks. skriver med nedstående sitat:

«En gang i 1950-årene ble en kinesisk kommunistleder spurt om hvilke tanker han hadde om den franske revolusjon i 1789. Statsminister Zhou Enlai svarte: «Det er for tidlig å si noe om». Det han mente, var at prosessene som ble satt i gang ved denne begivenheten, fortsatt var i ferd med å utvikle seg, så dens historie var ennå ikke fullført. Derfor syntes Zhou det var litt forhastet å komme med noen vurdering av den».
(Marks, 2007, side 241)

Boken er en sjeldenhet…

Legg igjen en kommentar

Filed under Historie, Historisk litteratur, Verdenshistorie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s