De maktfulle slekter fra sør

I de ulike nasjonalhistorier vektlegger man mye slekt. Det ble gjennom Midddelalderen innført arvekongedømme som erstattet valgkongedømmet. Det vil si at slektens «blod» var veldig viktig.
Når gjorde man dette? Og hvorfor?

Det kom i løpet av Middelalderen da kristendommen hadde godt fatt i samfunnet – i Norge senere enn i Danmark. I Danmark var det en tysk slekt som innførte det, slik at når linje «døde ut», dvs. når en konge ikke fikk avkom som vokset opp (det var stor barnedødelighet også blant de rikeste i landet), så måtte de hente kongemateriale i de tyske fyrstedømmer. Også når de giftet seg var det ofte med kvinner fra de tyske fyrstedømmer. Dette gjelder spesielt den danske kongerekke, men det var også den som overtok Norge, da Norge ble innlemmet i Danmark.
Senere – på 1800-tallet – ble Sveriges kongehus fransk, da svenskene valgte Bernadotte som konge. Han ble også senere norsk konge.
Avspeiler de nordiske kongehuse, hvem som var de mektigste i Europa?

En viktig ting i dette er også språket – hvilket språk talte de i kongehusene – både i dag og tidligere? Språket vil afspeile tilhørighetsforholdet. Eller sagt med andre ord: hvor integrert de var i idet danske og/eller norske (svenske) samfunnet… Og derfor også deres loyalitet og interesser.

Efter den danske konge i 1660 ble eneveldig, så var kongenes skiftende rådgivere også ofte tyske. Hvor langt frem i tiden dette har betydning for politikken, det vet jeg ikke. Kan det ha betydning helt frem til begynnelsen av andre verdenskrig? Dette er bare en gjettende tanke – kanskje det var derfor at dendanske regering var så «imøtekommende» overfor tyskerne, samt en av sikkert mange grunner til at den danske kongefamilien var i Danmark under hele krigen? Det som taler i mot er jo at den norske kongfamilien flyktet – de var af samme slekt som den danske… Så det er nok å dra den litt for langt…

Det kunne være interessant å lage et kart over de danske og norske kongers relasjoner – slekt, giftemål og rådgiveres opprinnelsessted, samt adlens opprinnelse. Jeg tror man vil se at Danmark-Norge var en form for tysk sfære – i en tid, hvor Tyskland ikke var samlet, men en rekke fyrtedømmer. Eller lettere omformet: Danmark-Norge var styrt fra sør.

20120526-074659.jpg

Dette ble forsterket av de tyske hanseatene, som sto for det meste av handlen i området rundt Nordsjøen og Østersjøen i Middelalderen. Hadde de tyskættet konger (og adel) en interesse i å fremme hanseatenes handelsforbindelser pga. deres felles trekk i opprinnelse?

Dette er ikke synspunkter, som jeg har mødt i noen historiebøker – ALDRI… Faktisk har jeg aldri set det er blitt nevnt eller diskutert. Men det betyr ikke at det ikke har vært andre med samme tanke…

Det er det sikkert flere grunner til at det ikke er nevnt:
1) Det kan være at det ikke er historisk grunnlag for det, og hvis dette er korrekt, så er det ingen grunn til å gå videre med den ovenstående tankerekke.
2) Det kan være at det ville være «undergravende» for en nasjonalhistorie å erkjenne dette. En del av nasjonalhistoriens formål er jo nettop å begrunne hvorfor vi er en selvstendig nasjon og ikke et underordnet landområde under et annet lands styre. Denne betydningen er fortsatt viktig for nasjonalfølelsen. Tenk hvis vi alle likevel er en slags tyskere?
3) Det kan være fordi det er av underordnet betydning – at kongene var så velintegrert i det danske, norske og svenske samfunnet, at deres loyalitet lå i nasjonen og ikke hos slekten og opprinnelseslandet.

Uansett så er det en spennende, grensesprengende tanke…

Legg igjen en kommentar

Filed under Dansk historie, Historie, Norsk historie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s