Vikingernes verden – en lang mannlig høyre arm…

Så er jeg ved å lese den danske utgaven av «Vikingernes verden» av Else Roesdahl. En bok, som primært beskeftiger seg med hverdagen og samfunnet og mindre (ennå i all fall) mindre med politisk historie.
Boken er godt skrevet og det er noen kuriøsiteter. Et av dem er, hvor skjelletter fra Vikingetiden beskrives:

«… For armene var der imidlertid en lille forskel mellem mænd og kvinder: hos mænd er højre overarm lidt længere end venstre, mens kvinders overarme er omtrent lige lange på begge sider. Disse forhold kan skyldes, at mænd brugte højrearm mere end den venstre, mens kvinder brugte begge arme omtrent lige meget.»

Som det ses av sitatet, så overtolker hun ikke. Jeg vil nå likevel spekulerer/gjette litt videre… Hva kunne være årsaken til dette?

For mennenes vedkommende så krever sverdkamp en sterk høyre arm, men også andre typiske mannlige oppgaver som tømmerhugst må også ha krevd en sterk høyrearm.

For kvinner kan ha hatt arbeidsoppgaver som veving, maling av mel, melking, sanking av dyrefor og kanskje henting av vann oppgaver. Vi vet at kvinnens arbeidsoppgaver var knyttet til gården. Men vi vet ikke så mye om hvilke arbeidsoppgaver på gårdene man brukte trelle til.

Jeg regner med at det kanskje ogsåkan være forskjell på hvilken status i samfunnet de undersøkte skjellettene (de undersøkte menneskene) hadde.

Legg igjen en kommentar

Filed under Dansk historie, Middelalderen, Norsk historie, Svensk historie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s