Historienet.no

Historienet.no er hjemmesiden til det norske bladet «Illustreret historie» eller bare: «Historie». Etter hva jeg oppfatter, så er bladet en utløper fra det populærvitenskapelige bladet «Illustreret vitenskap».

Bladet er populærvitenskapelig – med små overskuelige artikler, som er lettleste. Jeg skal ikke uttale meg om den faglige kvaliteten i bladet, fordi jeg ikke kan vurdere det (ennå), men jeg regner med at det er samme kvalitet som i «Illustreret vitenskap», dvs. en historiefaglig light-versjon, som ikke helt alltid er korrekt. Det ses også på mange leserbreve, som igjen viser at her er det vitende lesere, som kjøper bladet. Dette er kanskje et moment, som hever kvaliteten.

Som i andre magasiner, så mangler det både kildeinformasjon (med enkle unntak) og forfatterne til artiklene er meget nedtonet (deres navn står med 90 graders veltet tekst i artiklene).

Bladet finnes også i andre land (i all fald i Danmark), så det er nok en del artikler som er «gjenbruk», men det er også mange nasjonalhistoriske innslag. Artiklene er selvfølgelig med det som jeg kaller «VG-overskrifter». Det er overskriftene som skal selge bladet i kioskene og der er det stor konkurranse. Bladet er også med mange fargerike illustrasjoner.

Når alt dette er nevnt, så syns jeg det blir tatt opp mange morsomme og interessante historier – og det er et fint alternativ lesestoff, når man skal slappe av i en lunsjpause, på togreise eller lignende. Artiklene er i størrelsen fra 1/2 minuts lesing til ca 10 minutter.

Men ingenting i bladet kan brukes i historiefaglig sammenheng… Som annet enn inspirasjon til selv å undersøke omtalte temaer selv mer grundig – men det er jo også en viktig funksjon 🙂

Historienet.no er det tilgang til mange små artikler og noen større artikler med gratis tilgang. Noen artikler har låst tilgang, hvor der kreves et abbonnement på bladet.

Den danske utgaven av bladet finnes på historienet.dk.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Historieformidling, Tidsskrift

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s