Hunden – en temmet ulv – mange steder!

På nettsiden videnskab.dk er det en artikkel om at man har DNA-testet hunderaser for å se om de kom fra den samme utviklingslinjen. Teorien sa tidligere at det var kineserne som temmet ulver til hunde og at hunde deretter ble spredt til resten av verden.

Dette er en undersøkelse, som viser noe som jeg sjeldent ser i historiebøker, nemlig det at utvikling kan ha mange forskellige kilder/opprinnelser. Ofte kommer utvikling ute fra – i all fall her i de nordiske landene. Det virker som at (nesten) alt nyutvikling er kommet ute fra, med unntak av nåtidens eller den nære fortidens forskning.

Fenomenet eksisterer i vitenskabshistorie, men blir sjeldent fremhevet. I vitenskapshistorie kan det for eksempel være flere forskere/oppfinnere/utviklere av en teknologisk nyvinning samtidig. Også selv om de ikke har kjent til hverandre.
Ofte blir det forklaret med at det er tidspunktets «knowhow», som gjør at det neste trinnet blir utviklet – at det «ligger i tiden».

Det kan sammenlignes med at topedo-formen er blitt utviklet flere gange gjennom evolusjonen: fisk, haier, hvaler, seler m.v. Og hvis man gjør det, så er det kanskje det at mennesker (eller dyr) har et behov – beskyttelse, stor fart under vann – og derfor finner de på samme ideene på de samme tidspunkter.

Dette synet vil unektelig gjøre oppfinnelser og orginale ideer til mindre begivenheter og fremheve historieutvikling som en slags evolusjon. Det er til gjengjeld ikke noe nytt… På Darwins tid tok mange historikere dette synet til seg.

Det vil si at det er ulike måter ting (teknologisk utvikling) oppstår i historie:
Importert – ideen/utviklingen/oppfinnelsen kommer ute fra
Lokalt utviklet – pga. Behovet for den er den blitt utviklet lokalt
Kombinasjon- Importert og lokalt utviklet – lokal utviklet, som bygger videre på importerte ideer/oppfinnelser/bruksmåter

Historisk sett er det nok mye lettere å utskille «ting», som er importert ute fra enn de to nederste. Men lettvindt er vel ikke nødvendigvis sant og korrekt?

Kilder:
http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/dna-analyser-afslorer-hundens-oprindelse

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Historie, Historiesyn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s