Ord og begreper i middelalderhistorien

Det er noe jeg undre meg over og det er bruk av noen begreper i middelalderhistorie. Jeg skal tar de viktigste frem (uten at jeg kan komme med svar). Jeg har ennå ikke sett disse begrepene klart definert i noen av de bøkene, som jeg har lest.

Høvding
Hvorfor bruker man begrepet høvding om Middelalderens ledere – spesielt i de såkalte «Vikingetid»? Høvding blir ofte brukt om «primitive» folks ledere f.eks. indianernes ledere. Er det en gammel nedladende betegnelse eller er det et begrep som kommer fra kildene selv? Eller er det en betegnelse for en leder, som både har politisk og religiøs ledelse? Jeg tror den forsvinner en kort stund etter kristendommens innførelse – hvorfor bruker man den ikke om ledere gjennom hele historien? Hvorfor er begrepet forsvundet om senere tider.

Trell
Hva er forskjellen på en trell i Middelalderen og grekernes/romernes slaver, samt senere slaveri med afrikanere? Er trell et annet uttrykk for slave fra kildene? Hvis ja, hvorfor bruker man det da om tidligere tiders historie – her tenker jeg på Bronse- og Tidlig Jernalder, fra tiden før de første skriftlige kilder. Hvor går grensen mellom en trell og en slave – både horisontelt (Nord- og Sydeuropa) og kronologisk (på forskellige tidspunkter i historien)?

Legg igjen en kommentar

Filed under Historie, Middelalderen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s