Historisk vingesus: Stockholm

Da har jeg vært på langhelg til Stockholm – det var en veldig fin tur!

Det var utrolig fint å vandre rundt på oppdagelse i Stockholms gater. Av tidsnød hadde jeg ikke nådd å lese så mye om selve Stockholms historie, men Gamlastan skilte seg selvfølgelig ut. Morsomt var det i øvrig å oppdage at jeg kjenner de fleste av navnene på bydelene iStockholm – fra krimbøker og krimserier…

Det største historiske vingesus var Vasa museet. Jeg forventet at det var et mindre museum, fordi det tar utgangspunkt i et enkelt funn – det var det ikke! Det var en utstilling hvor man kunne tilbringe mer enn de 3 timer vi tilbragte der…

Og hvilket funn! Vasa-skipet er helt unikt og museet greier med den spesiallbygget museumsbyggningen og deres utstillinger å lage en slags tankekart-fortelling omkring Vasa-skipet.

Med utgangspunkt i Vasa-skipet er det «side-utstillinger» som for eksempel livet ombord på et skip på 1600-tallet, historien om funnet og hevingen av Vasa-skipet på 1960-årene, kunsten på skipet, fargerne på skipet, om hva som skjer videre med Vasaskipet – for trekonservering er ikke så lett en sak… og mye, mye mer. Det betyr at Vasamuseet gir publikum historisk innblikk i 1600-tallet og 1960-årene og aktuelle arkeologiske problemstillinger. De har ikke bare løftet Vasa-skipet opp og ut av glemslen, men de har greid å løfte skipet ut av dens tid. På den måten får enkeltfunnet en større historisk og arkeologisk berettigelse.

Den siste dagen før avreisen var vi en times tid på Historiska Museet. Dette var også et flott museum med fine fortellinger. Museet dekker samme tidsperiode som Historisk museum i Oslo og Arkeologisk Museum i Stavanger (forhistorisk tid, Vikingetid, Middelalderen), samt en utstilling om Sveriges historie opp til i dag.

Legg igjen en kommentar

Filed under Historie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s